RAKEL HEED WINDAHL & MARIA HEED
Utställning
2025

Skuggprinsessan och försoningen
Rakel Heed Windahl & Maria Heed
5 april - 17 maj
VERNISSAGE 5 APRIL,12.00-14.00
ÖPPET
Torsdag 15.00-18.00
Fredag 15.00-18.00
Lördag 11.00-14.00
(Stängt Långfredagen, Påskafton och Första maj)
I utställningen Skuggprinsessan och försoningen undersöker konstnärerna Maria Heed och Rakel Heed Windahl, mor och dotter, de dolda mönster och arv som genom generationer format dem som kvinnor. Med fokus på de drömmar, gömda berättelser och fantasier som bildat deras respektive livsväg, lyfter de fram de osynliga trådar som för oss människor samman. Utställningen blir här ett sätt att skapa ett rum för läkning och förståelse.
“Vi speglar oss i vattenytan av det undermedvetna för att utforska och möta oss själva och varandra. Vi vill belysa de trauman som har dolts i skugglandet och ge en röst åt de kvinnor som trampat fram de mönster vi ärvde. Utställningen är ett sätt att föra vår gemensamma berättelse till ljuset och skapa ett rum för läkning och förståelse av det som format oss.”
– Maria Heed och Rakel Heed Windahl
Maria Heed
Marias bilder rör sig i gränslandet mellan det rationellt vetenskapliga och det mystiska. Främst arbetar hon med måleri och grafik. Sedan 1978 har Maria haft omkring 60 separatutställningar i Sverige och i andra länder, och deltagit i cirka 300 samlingsutställningar runt om i världen, skapat ett antal offentliga utsmyckningar samt initierat och medverkat i ett flertal tvärkulturella projekt.
Rakel Heed Windahl
Rakel har sin grund i fotografi, men har under senare år utforskat bildspråket på ett mer skulpturalt sätt, där hon använder en mångfald av material. Rakels praktik är ett sökande efter energier som söker form, och genom dialog med material och olika medier skapar hon utrymme för de krafter som önskar en plats i den materiella världen.

En manifestation för läkning
Ett samtal med Maria Heed och Rakel Heed Windahl
I utställningen Skuggprinsessan och försoningen möter vi berättelsen om skuggprinsessan, som söker sig till sin hemliga och trygga grotta — en plats långt borta från dem som varit elaka mot henne. Där dansar hon med skuggvarelser, äter nattsvart lakrits och skrattar i samklang med det bullrande berget. Sagan belyser hur fantasin kan bli en fristad, en räddning från en värld som ofta ser med misstänksamma ögon på det som är annorlunda och otyglat.
Berättelser och sagor är ett kreativt verktyg som återkommer i både Marias och Rakels liv. ”Det är genom myter, berättelser och sagor vi närmar oss vårt ursprung”, säger Maria. För Rakel har sökandet efter ursprung varit en drivkraft ända sedan barndomen. Maria beskriver Rakels envishet: ”Rakel är ihärdig med att pilla bort sårskorpor”, säger hon med ett leende. Denna vilja att gräva djupare har ibland varit frustrerande, men båda kan erkänna att det också har varit nödvändigt. Deras gemensamma familjehistoria är präglad av hemligheter och saknade pusselbitar — kring ursprung, relationer och skeenden.
”Det finns en andlig tradition i vår familj, en tro på att livet inte tar slut när vi dör. Men det är samtidigt väldigt tydligt att vissa saker behöver bli klara innan man går vidare — man kan inte lämna saker obehandlade”, säger Rakel.
Arbetet med utställningen har blivit en manifestation för läkning, både för Rakel och Maria. Genom tårar och skratt har de närmat sig varandra och lärt sig att möta det svåra tillsammans.
Som besökare inbjuds du att inte bara betrakta deras resa, utan också att reflektera över din egen och vandra fram genom dina egna inre mystiska och hisnande landskap. Kan fantasin bli en vägvisare och ett verktyg för förståelse, försoning och förändring?





